DENIM LOVE

Det finns nog inget så tidlöst som denim som har använts i modesammanhang oavbrutet sedan rock n' rolleran på 1950-talet. Innan dess var jeanstyget främst uppskattat av guldgrävare och cowboys m.fl. för sina slitstarka egenskaper. Idag finns det allt från klassiska Levi's 501:or till leggings i jeansimitation och denimdetaljer på allt från rosetter till väskor och slipsar. Jeanstyget är snyggt, praktiskt och kan matchas med allt, särskilt nu för tiden när man tar fram jeanstyg i alla tänkbara färger. Det finns nog ingen som inte älskar denim!

Denna blogg är en hyllning till jeansen och denim i största allmänhet. Det är en modeblogg med jeans i fokus.

Roliga saker att göra med gamla par jeans

2 Mar 2023

Förr, innan det var modernt med trasiga jeans, så var jeans kända för sin tuffhet och förmågan att hålla i evigheter under allvarliga arbetsförhållanden. Levi Strauss kom ursprungligen upp med idén om blå jeans (denimbyxor) för att tjäna guldrushen i Kalifornien som inte kunde hitta byxor som höll.

Strauss första version av dessa byxor var gjord av grov duk som han hade köpt för att använda för tält och vagnsöverdrag, men de var för styva och skavda. Så, materialet flyttade till något som fortfarande var tufft men också bekvämt: twilled bomullstyg eller denim. Det visar sig att det var ett vinnande val, och med en förbättring här och där patenterades Levi’s blue jeans i maj 1873.

Nuförtiden används blåjeans fortfarande som rejäla arbetsbyxor, men de har också blivit så vanliga att vi har otaliga stilar: skinny, bootcut, bellbottoms, cargo, relaxed fit, low rise, baggy, carpenter, ripped … och så fortsätter det. Med alla dessa jeans, med modets säsongsmässiga förändringar, gör det att många gamla par jeans finns där ute.

Det betyder att det finns mycket billigt (eller gratis), starkt men ändå bekvämt material som en blivande gör-det-själv-man kan leka med det. Så gillar du att syssla med DIY, så har du en hel del att göra med hjälp av ett par gamla jeans.

Gör en väska eller flera

Det finns massor av olika väskor som folk gör med gamla jeans. Bakfickorna kan förvandlas till plånböcker. Benen kan vara snabba projekt för att göra en bärväska för en vinflaska eller små återanvändbara presentpåsar. Ett helt par jeans är tillräckligt med material för att bygga en ryggsäck eller väska.

Förkläden

Medan många människor tänker på förkläden som något som bärs i köket, vanligtvis av 1950-talets hemmafruar, så är det inte fallet. De är mycket mer mångsidiga. Typer av förkläden kan användas för snickeri, trädgårdsarbete, hantverk, matlagning och mycket mer. De skyddar kläder från att skadas och ger lättåtkomliga fickor. Återanvända jeans är fantastiska förkläden och jeansfickor blir praktiska fickor på dem.

Denimmatta

Det är viktigt att komma ihåg att mattor kan komma i många former (ovala, cirkel, fyrkantiga, löpare) och storlekar, allt från att täcka rum till något framför ett handfat. Det är med andra ord möjligt att ta på sig en jeansmattan som ett litet projekt första gången och gå vidare till något större, med material från äldre jeans. De kan användas för att göra shagmattor, knutna mattor och flätade mattor.

Matcha jeansen - modetips för herrar

3 May 2020

Jeans, det är alltid rätt. Det går att matcha på en massa sätt och för olika tillfällen. En klassisk kombination för herrar är att matcha jeans med kavaj. En annan snygg look är mockajackan med jeans. En blå mockajacka är snyggt att matcha med ett par jeans oavsett tvätt, man bör heller inte vara rädd för att bryta av de blåa tonerna med en jacka i brunt eller svart. Mockajackan är ett perfekt alternativ när kavajen, kostymen eller rocken känns för uppklädd och blir samtidigt mer elegant än den ofta aningen rockigare skinnjackan.

Levi Strauss & Co

19 Mar 2020

Ett av de mest kända jeansmärken som finns är Levi's. De själva säger "du bär jeans, men du lever i Levi's". Företaget grundades 1853 av den tysk–födde Levi Strauss som började utveckla arbetskläder. Från början var hans företag som sålde torrvaror i San Fransisco, under guldrushen. Det var då han såg behovet hos hårt arbetande människor, att de behövde kläder som skulle tåla allt. Tillsammans med skräddaren Jacob Davies kombinerade de kopparnitar som förstärkningar med grov denim. Det var så de första hängelsbyxorna skapades, året 1873. Det är vad som idag kallas för blåjeans. 

Återbruka jeans

25 Feb 2020

Jeans är ett plagg som är tåligt och som kan användas riktigt länge innan de blir allt för slitna för att användas. Men det innebär inte att man måste kasta dem. Det går att ge dem nytt liv i form av återbruk. Det genom att göra olika saker med tyget. Ett sätt att återbruka dem på är att klä om en möbel med dem. Det kan vara en soffa, om du har många slitna jeans, eller en pall eller sittpuff. Jag själv har en sittpuff med jeans-tyg, den sitter jag gärna i när jag spelar free spins på casino. Bekvämt som attan! Det går även att göra matta av jeans. Eller ett lapptäcke!

Pimpa dina jeans

Det kan vara så att dinas jeans fortfarande går att använda. Är de för små, då är det bara att sätta en kil med annat tyg i sidan på dem för att göra dem större. Trasiga jeans kan du laga genom att lappa dem med andra bitar av tyg eller andra jeans. Är dina jeans trista och du tröttnat på dem, då kan du testa att brodera på dem. Då får de nytt liv. 

Andra kul saker att göra med jeans 

Det finns som sagt en massa saker du kan göra med jeans. Du kan göra en mobilhållare, genom att använda bakfickan på jeansen och sy dit en hängare. Du kan göra kuddfodral, väska, gosedjur, plånbok, verktygsbälte och en massa mer!

 

Gör dina egna slitna jeans

27 Nov 2019

Något som varit poppis i alla tider, det är att ha snygga slitningar på jeansen, så kallade ripped jeans. En del jeans kostar massor att köpa bara för att de är "färdigtrasade". Dock är det ju superlätt att göra på egen hand. I videon ovan kan du se hur du ska göra. 

Härligt med stickade kläder

17 Sep 2019

Nu när hösten är över oss, så är det inte fel att satsa på stickat. En snygg stickad tröja till jeansen är helt rätt! Lägg till snygg stickad halsduk, sköna raggsockar och så kanske även mössa och vantar om du ska gå ut. Stickat är tidlöst. Kan du inte sticka själv, ja då är det ju bara att köpa färdigstickade plagg!

Tvätta jeansen på rätt sätt

15 Mar 2019

Det finns en massa sätt att tvätta jeans på och alla har en åsikt om hur det ska göras. Det man alltid bör göra är att vända dem in och ut. Då bleknar färgen mindre. Se till att dragkedjan är uppdragen och knapparna knäppta så slits de inte eller fastnar i tvättmaskinen. Sen kan man även göra som i videon, tvätta dem för hand.

Återanvända jeans på olika sätt

5 Feb 2019

Vi är säkert många som i våra garderober har jeans som är för små, eller trasiga och ska lagas men inte gjorts än och så vidare. Det man kan göra med dessa är att istället göra om dem till andra saker. Som att sy en egen väska som på bilden till exempel.  Klipp jeansen i den storlek och form du vill ha på väskan Sedan tar du andra bitar av tyg, knappar och andra saker för att ge det ett personligt utseende.

Sen finns det en massa andra smarta DIY med jeans. Som att göra en laddningsväska, ett förkläde eller liknande. På denna sida, finns det en massa smarta tips på vad du kan göra.